100 m² Ev İçin Isı Pompası Yeterli mi? Kapasite Hesabı

100 m² bir ev için ısı pompası kesinlikle yeterlidir, ancak "yeterli" olması cihazın gücünün (kW) evin ısı kaybına göre doğru seçilmesine bağlıdır. Isı pompalarında kapasite hesabı yapılırken sadece metrekareye değil, evin bulunduğu bölgenin iklim şartlarına ve yalıtım kalitesine bakılır.
İşte 100 m² bir ev için kapasiteyi belirleyen temel kriterler:

1. Bölgesel İklim ve Dış Ortam Sıcaklığı

Eviniz Konya veya Erzurum gibi sert kışların yaşandığı bir yerdeyse, dış hava sıcaklığı düştüğünde ısı pompasının verimi de bir miktar düşer. Sahil bölgelerinde (Antalya, İzmir gibi) ise cihaz çok daha rahat çalışır.
  • Soğuk İklimler: Daha yüksek kW değerine ve EVI (Gelişmiş Buhar Enjeksiyonu) teknolojisine sahip cihazlar seçilmelidir.
  • Ilıman İklimler: Standart kapasiteler yeterli olur.

2. Yalıtım Durumu ve Isı Kaybı

Evin yalıtımı, ihtiyacınız olan kW değerini doğrudan değiştirir:
  • Çok İyi Yalıtımlı (Yeni Bina): 100 m² için ortalama 6 - 8 kW bir cihaz yeterli olabilir.
  • Orta Derece Yalıtımlı: Genellikle 8 - 10 kW arası bir cihaz tercih edilir.
  • Yalıtımsız / Eski Bina: Isı kaybı yüksek olacağı için 12 kW ve üzeri bir kapasite gerekebilir.

3. Tesisat Tipi (Yerden Isıtma vs. Radyatör)

• Yerden Isıtma: Su sıcaklığı 35-40°C civarında tutulduğu için düşük kapasiteli bir cihazla bile yüksek verim alınır.
  • Radyatör (Petek): Isı pompasının suyu 55-60°C'ye çıkarması gerekeceği için daha güçlü ve mümkünse R290 gazlı (yüksek sıcaklık verebilen) modeller seçilmelidir.

Kapasite Tablosu (Yaklaşık Değerler)

100 m² standart bir ev için iklim ve yalıtıma göre tahmini ihtiyaçlar:
Bölge / ŞartlarÖnerilen Kapasite (kW)Dikkat Edilmesi Gereken
Ilıman İklim + İyi Yalıtım6 - 8 kWCOP değerinin yüksek olması yeterlidir.
Sert İklim + İyi Yalıtım8 - 10 kWEVI teknolojisi tercih edilmelidir.
Sert İklim + Orta Yalıtım12 kWIsı kaybı hesabı detaylı yapılmalıdır.
Eski Bina + Radyatör12 - 14 kWYüksek sıcaklık (High Temp) modelleri seçilmelidir.

Kapasite Seçerken Unutmamanız Gereken 3 Şey

1. Sıcak Su İhtiyacı: Eğer ısı pompasını banyo ve mutfak suyu (kullanım sıcak suyu) için de kullanacaksanız, cihazın kapasitesine bu yükün de eklendiğinden emin olun.
  2. "Büyük Cihaz Her Zaman İyidir" Yanılgısı: İhtiyacınızdan çok daha büyük bir cihaz (örneğin 100 m² yere 16 kW takmak) cihazın sürekli dur-kalk yapmasına ve kompresörün erken yorulmasına neden olur.
  3. Monoblok vs. Split: Montaj kolaylığı ve servis hızı açısından monoblok modeller genellikle 100 m² yapılar için daha pratiktir.
Evinizin yalıtımı ve bulunduğunuz bölgenin kışın en düşük kaç dereceyi gördüğü hakkında bilginiz var mı?

Geri