Kış mevsimi kapıya dayandığında, kombilerimiz en iyi dostlarımız haline gelir. Fakat bazen canımızı sıkan sorunlar da yaşanabilir. Mesela kombiniz alev almıyorsa, hemen panik yapmayın. Bu duruma herkes bir noktada denk gelmiştir. Bazen en basit sebepler, en karmaşık problemleri doğurur. İlk olarak, gaz vanasının açık olduğundan emin misiniz? Bazen gözden kaçabiliyor, vallahi!
Kombinizin alev almamasının bir diğer yaygın nedeni, termostat ayarlarının yanlış olması olabilir. Hani şu duvarda asılı duran küçük kutu var ya, işte onunla oynamak bazen işleri karıştırabiliyor. Bir bakın bakalım, belki de sıcaklık ayarı düşük kalmış olabilir. Ama dikkat, sıcaklığı da fazla yükseltmeyin, bir anda saunaya dönüşmesin eviniz.
Bazen de fan motoru çalışmıyor olabilir. Evet, bunu kontrol etmek biraz teknik bilgi gerektirir ama gözünüz korkmasın. Kombinizin kapağını açmadan önce elektriği kapatmayı ihmal etmeyin. Fanın düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Ses çıkarıyor mu? Çalışıyor mu? Eğer bir sorun varsa, bir uzmandan yardım almanız iyi olabilir.
Bir diğer ihtimal de ateşleme elektrotlarında bir sorun olmasıdır. Elektrik akımının düzgün iletilmemesi, kombinizin alev almasını engelleyebilir. Bu iş biraz ince işçilik gerektirir, o yüzden bir teknik servisten destek almak en mantıklısı olabilir. Eğer “Ben yaparım ya!” diyorsanız da dikkatli olun, elektrikli ekipmanlarla çalışmak her zaman risklidir.
Son olarak, kombinizin su basıncı düşük olabilir. Kombi göstergesinde basınç seviyesini kontrol edin. Genelde 1,5 bar civarında olmalıdır. Düşükse, su basıncını yükseltmek için kombinizin altındaki vanayı kullanabilirsiniz. Ama fazla da yüklemeyin, yoksa başka sorunlar çıkarabilirsiniz. İşin özü, kombinizin alev almaması için birçok sebep olabilir. Problemi bulup çözmek bazen birkaç dakikanızı alır, bazen de profesyonel yardım gerektirir. Unutmayın, işi ehline bırakmak her zaman en güvenli yoldur.