Haber Doğal Soğutkan Teknolojilerinde Dev Satınalma: Beijer Ref, R290 ve CO₂ Isı Pompası Üreticisi Refra’nın %90’ını Bünyesine Katıyor

images (10).webp

İklimlendirme ve Soğutma Devinden Stratejik Doğal Soğutkan Hamlesi

İklimlendirme, soğutma ve ısı pompası sistemlerinin küresel distribütörlük ve OEM devlerinden Beijer Ref, doğal soğutkan teknolojilerinde Avrupa’nın önde gelen üreticilerinden Litvanya merkezli Refra şirketinin %90 hissesini satın almak üzere bağlayıcı anlaşma imzaladı.

Anlaşma kapsamında Beijer Ref, kalan %10'luk hisseyi de ilerleyen dönemde satın alma opsiyonunu elinde tutuyor. Rekabet Kurumu onayının ardından tamamlanacak olan bu satın alma, AB’nin F-Gaz düzenlemeleri ve PFAS kısıtlamaları doğrultusunda R290 (Propan) ve CO₂ (R744) odaklı iklimlendirme sistemlerine olan talebin arttığı bir dönemde gerçekleşti.

Satın Almanız Öne Çıkan Rakamları ve Teknik Detayları

• Yıllık 500 Milyon İsveç Kronu (SEK) Ciro: Litvanya'nın başkenti Vilnius merkezli Refra, yıllık yaklaşık 500 milyon SEK (yaklaşık 52.6 milyon USD) ciroya ve yüksek kârlılık oranına sahip.
  • Propan (R290) ve CO₂ (R744) Uzmanlığı: 1994 yılında kurulan Refra, endüstriyel ve ticari soğutma sistemlerinin yanı sıra özellikle yüksek verimli propan chiller (soğutma grupları) ve hava/su kaynaklı ısı pompası üretiminde Avrupa pazarında önemli bir konuma sahip.
  • Kendi Markasıyla Devam Edecek: Refra, satınalma sonrasında da kendi markası ve mevcut yönetim kadrosu altında bağımsız üretim/operasyon süreçlerini sürdürecek.

Sektör Yöneticilerinden Açıklamalar

• Jonas Steen (Beijer Ref EMEA COO): "Bu satın alma OEM portföyümüz için stratejik bir kilometre taşıdır. Doğal soğutkanlar ve özellikle hidrokarbon bazlı (R290 propan) dolaylı ısıtma-soğutma çözümlerindeki özgün teknolojimizi güçlendirirken, CO₂ bazlı iklimlendirme pazarındaki müşteri ağımızı da genişletecektir."
  • Aleksej Pavšukov (Refra CEO): "Beijer Ref bünyesine katılmak Refra için doğal bir gelişim adımıdır. Kendi üretim tecrübemizi Beijer Ref'in küresel satış ağı ve gücüyle birleştirerek yeni pazarlara açılacak, müşterilerimize yüksek verimli yeşil iklimlendirme çözümleri sunmaya devam edeceğiz."

İklimlendirme Sektörü ve Isı Pompası Pazarı İçin Ne Anlama Geliyor?

1. R290 Propan Isı Pompalarında Üretim Kapasitesi Artıyor: Sentetik HFC soğutkanların yerini alan çevre dostu R290 (Propan) sistemler, yüksek çıkış suyu sıcaklığı ve düşük küresel ısınma potansiyeli (GWP=0.02) ile pazarda hakimiyet kuruyor. Beijer Ref bu hamlesiyle R290 ısı pompası arzını küresel ölçekte hızlandıracak.
  2. F-Gaz Kota Kısıtlamalarına Doğrudan Yanıt: Avrupa Birliği'nin 2024 F-Gaz güncellemesi ile sentetik gaz kotalarını düşürmesi ve fiyat artışları, endüstriyel üreticileri hızla doğal soğutkan kullanan chıller ve ısı pompası ünitelerine yönlendiriyor.
  3. Küresel Dağıtım Ağı Avantajı: Refra'nın mühendislik ve özel üretim yeteneği, Beijer Ref'in 45'ten fazla ülkedeki yaygın distribütörlük ağı ile buluşarak pazara sunum süresini (time-to-market) önemli ölçüde kısaltacak.

Geri