Şimdi efendim, kış kapıya dayandı mı, hele bir de doğalgaz faturaları gözümüzü korkutmaya başladı mı, hepimizin aklında aynı soru belirir: "Bu kışı nasıl daha az üşüyerek, daha az yakarak atlatırız?" İşte tam da bu noktada elektrikli kombiler, elektrikli ısıtıcılar falan giriyor devreye. Geçenlerde bir arkadaşım aradı, "Abi" dedi, "şu elektrikli kombi işine bir el atsan, fiyatlar ne alemde, değer mi değmez mi?" Vallahi billahi, ben de merak ettim, oturdum biraz araştırdım, piyasayı bir yokladım. Malum, gazetecilikten kalma bir huyum var, her şeyi didik didik etmeden içim rahat etmez.
Eskiden elektrikli ısıtıcı deyince aklımıza hemen o kırmızı telli, etrafa sadece sıcaklık değil, aynı zamanda bir yanık kokusu yayan, güven vermeyen şeyler gelirdi. Ama şimdi öyle mi? Nereden nereye geldik... Teknolojinin nimetleri sağ olsun, artık çok daha verimli, güvenli ve estetik ürünler var piyasada. Elektrikli kombiler de cabası. Özellikle doğalgazın ulaşmadığı yerlerde, ya da ek bir ısıtma çözümü arayanlar için bayağı cazip hale geldiler. Ama tabii, her güzelin bir kusuru olduğu gibi, bunların da kendine göre artıları eksileri var, en önemlisi de fiyatları... Bir de elektrik faturası meselesi var ki, o da ayrı bir dert.
Şimdi gelelim asıl meseleye, yani fiyatlara. Elektrikli kombi fiyatları, inanın bana, modeline, markasına, gücüne göre öyle bir değişiyor ki... En basitinden, küçük bir daireyi ısıtacak, öyle çok da ahım şahım özellikleri olmayan bir kombi için bile hatırı sayılır bir bütçe ayırmanız gerekebilir. Mesela, piyasada 5 bin liradan başlayıp, 20-30 bin liraya kadar çıkan modeller var. Bu tamamen sizin ihtiyacınıza, evinizin büyüklüğüne ve beklentilerinize göre şekilleniyor. Yani "şu fiyata alırsın" demek biraz havada kalır, ama genel bir fikir edinmek isterseniz, orta segment bir ürün için 10-15 bin lira civarını gözden çıkarmanız gerekebilir, tabi montajı falan da ekleyin üstüne...
Elektrikli ısıtıcılar ise biraz daha geniş bir yelpaze sunuyor. Konvektör ısıtıcılar, yağlı radyatörler, infrared ısıtıcılar... Her birinin kendine göre bir çalışma prensibi, bir ısınma hızı ve tabii ki bir fiyatı var. Mesela, basit bir konvektör ısıtıcıyı birkaç yüz liraya bulabilirken, daha gelişmiş, akıllı özelliklere sahip, uzaktan kumandalı veya mobil uygulamayla kontrol edilebilen bir infrared ısıtıcı için binlerce lira ödemeniz gerekebilir. Yani burada da yine ihtiyaçlar ve beklentiler ön planda. "Sadece bir odayı ısıtsın yeter" diyenle, "tüm evi ekonomik ısıtayım" diyenin alacağı ürün ve ödeyeceği para farklı olacaktır, değil mi?
Vallahi, bu iş biraz da şuna benziyor; araba alırken "ben sadece A noktasından B noktasına gideyim" diyenle, "hem konforlu olsun hem az yaksın hem de son model olsun" diyenin tercihi farklı olur ya, işte aynen öyle. Elektrikli kombi ve ısıtıcı seçiminde de durum aynı. Önemli olan, kendi bütçenizi, evinizin yalıtımını, ne kadar süreyle ve ne sıklıkla kullanacağınızı iyi belirlemek. Yoksa sırf ucuz diye alıp, sonra "ay bu neymiş böyle, hiç ısıtmıyor" demek de var işin ucunda. Ya da tam tersi, en pahalısını alıp, "boşuna bu kadar para vermişim" diye hayıflanmak da...
Bir de şu var ki, piyasa sürekli değişiyor, fiyatlar anlık olarak güncelleniyor. Bugün gördüğünüz fiyat, yarın bambaşka olabilir. Kur dalgalanmaları, üretim maliyetleri, vergiler... Hepsi etkiliyor bu durumu. O yüzden, eğer böyle bir yatırım yapmayı düşünüyorsanız, acele etmeyin derim. Birkaç farklı markayı, birkaç farklı satıcıyı iyice araştırın, karşılaştırın. Hatta mümkünse kullanıcı yorumlarına bir göz atın. Çünkü bazen kağıt üzerindeki özellikler çok iyi görünse de, gerçek kullanımda bambaşka sorunlar çıkabiliyor, tecrübeyle sabit.
Sonuç olarak, elektrikli kombi ve ısıtıcılar, doğru seçildiğinde ve doğru kullanıldığında gerçekten de hayat kurtarıcı olabilir. Özellikle doğalgazın pahalılığı veya ulaşılmazlığı düşünüldüğünde, makul bir alternatif sunuyorlar. Ama körü körüne bir seçime gitmek yerine, biraz araştırma, biraz da kendi ihtiyaçlarınızı iyi analiz etmek, en doğru kararı vermenizi sağlayacaktır. Unutmayın, en ucuz her zaman en ekonomik demek değildir, en pahalı da her zaman en iyi... Önemli olan, sizin için en uygun olanı bulmak, öyle değil mi?