FujiTech Isı Pompası P2 Arızası Çözümü

VRFKlimaVRFKlima doğrulanmış bir üyedir.

Denetimci
Denetimci
Kayıtlı Kullanıcı
fal_6a8d59a38c64c.jpg

Şimdi efendim, biliyorsunuz bu modern cihazlar hayatımızı kolaylaştırıyor kolaylamasına da, bazen de canımızı sıkıyor. Özellikle de tam ihtiyacınız olduğu anda. FujiTech ısı pompası kullanıcıları arasında bir efsane gibi dolaşan, herkesin dilinde olan bir arıza kodu var ki, işte o da P2. Duymayan kalmamıştır herhalde, değil mi? Tam soğuklarda ya da sıcaklarda, aman Allah'ım, bir bakmışsınız ekranınızda o lanet P2 yazısı… Ne yapacağınızı şaşırıyorsunuz tabii.

Bu P2 arızası dedikleri şey aslında öyle aman aman bir felaket senaryosu değil, genelde cihazın bir yerinde bir basınç düşüşü olduğunu, sistemin yeterince hava alamadığını ya da bir tıkanıklık olduğunu fısıldayan bir işaret... Yani cihaz size "Ben biraz tıkandım, bir bakıver bana" diyor aslında, çok da abartmamak lazım. Ama tabii, o anki panikle insan ne yapacağını bilemiyor, haklısınız.

Peki, bu durumda ne yapacağız? Hemen servis çağırmalı mıyız? Ya da kendi başımıza halledebilir miyiz? İşte bu sorunun cevabı biraz da sizin el becerinize, biraz da cesaretinize bağlı. Ama şunu net söyleyeyim, öyle hemen panikleyip binlerce lira servis ücreti ödemeye kalkmayın... Belki de çok basit bir şeydir, kim bilir?

Öncelikle, cihazın dış ünitesine bir göz atmak lazım. Genelde dış ünite petekleri toz, yaprak, kuş tüyü… ne ararsanız dolabiliyor. Bazen de öyle bir şey oluyor ki, kedi gelip üstüne yatmış, hava akışını tamamen kesmiş. Vallahi billahi şahit oldum böyle olaylara. O yüzden bir bakın bakalım, peteklerin önü açık mı, bir şey mi tıkamış?

Bir de drenaj hattı meselesi var ki, o da ayrı bir dert. Bazen tıkanıyor, su tahliye olamıyor ve sistem kendini korumaya alıyor. Bu da P2 gibi arızalara yol açabiliyor. Bir kontrol edin, tıkalı mı değil mi... Belki de sadece küçük bir pislik tıkamıştır o kadar. Basit bir tel parçasıyla bile çözebilirsiniz bu işi... Denemeye değer, değil mi?

Eğer bu basit kontroller işe yaramazsa, o zaman iş biraz daha ciddileşebilir. Ama yine de hemen servise koşmayın. Belki de sadece filtreler kirlenmiştir. İç ünitedeki filtreleri düzenli temizlemek, hatta değiştirmek, cihazın ömrünü uzattığı gibi, böyle can sıkıcı arızaların da önüne geçer. Ne kadar basit bir detay gibi görünse de, inanın çok fark ediyor.

Bazen de elektrik kesintileri ya da voltaj dalgalanmaları yüzünden cihaz şaşırabiliyor. Bir reset atmak, yani cihazın elektriğini tamamen kesip bir süre bekledikten sonra tekrar açmak, bazen sihirli bir değnek gibi işe yarayabiliyor. Denemekten ne çıkar ki? En fazla hiçbir şey olmaz, ama ya olursa...

Tabii bu dediklerim, öyle uzmanlık gerektiren durumlar değil. Eğer dışarıdan görünen bir sorun yoksa, filtreler temizse, drenaj hattı açıksa ve reset de işe yaramadıysa, o zaman evet, profesyonel bir destek almak şart olur. Çünkü bu sefer sorun içeride, daha teknik bir şey olabilir. Gaz basıncı düşmüş olabilir, bir sensör arıza yapmış olabilir… İşte o zaman işi uzmanına bırakmak en doğrusu.

Ama unutmayın, her P2 gördüğünüzde hemen servisi aramaya gerek yok. Önce kendiniz bir göz atın, basit kontrolleri yapın. Belki de dakikalar içinde çözülebilecek bir sorundur ve siz de hem zamandan hem de paradan tasarruf etmiş olursunuz. Kim sevmez ki böyle bir durumu, değil mi? Yani, demem o ki, biraz sakin olun, bir bakın bakalım... Belki de sorun sandığınız kadar büyük değildir.

Geri