NIBE ısı pompası neden yeterince ısıtmıyor, diye merak edenlerden misiniz? Siz de bu cihazı aldıktan sonra beklediğiniz sıcaklığı hissedemediniz mi? Herkesin aynı dertten muzdarip olması ilginç değil mi? Belki de bir yerlerde bir yanlış var, kim bilir. Isı pompasının kapasitesi yeterince iyi mi diye sorgulamak lazım. Cihazın montajı doğru yapıldı mı? İşte bu sorular kafaları karıştırıyor.
Kimi zaman, kullanıcıların ısı pompasını gereğinden fazla yüklediği gözlemleniyor. Her odanın sıcak olmasını kim istemez ki? Ama işte, cihazın kapasitesini aşmak da var. Cihazın kılavuzunda belirtilen limitlere dikkat etmeli, aksi takdirde sonuç hüsran olabiliyor. "Abi ya, ben bu kadar para verdim, sonuç bu mu?" diyerek serzenişte bulunmak istemiyorsanız, kullanım kılavuzunu bir kez daha gözden geçirin derim.
Montajdan bahsetmişken, acaba cihazın kurulumunu kim yaptı? Uzman bir ekip mi yoksa "bu işten anlarım" diyen bir tanıdık mı? Kurulum aşamasında yapılabilecek hatalar, ısı pompasının performansını doğrudan etkiler. Cihazın doğru yere monte edilmemesi bile büyük sorunlara yol açabilir. "Vallahi billahi, ben her şeyi doğru yaptım" diyorsanız, belki de bir uzmana danışmanın vakti gelmiştir.
Enerji tüketimi konusuna da değinmek gerek. Cihazın ne kadar enerji harcadığı, doğrudan ısıtma performansını etkiler. Elektrik faturanız kabardıkça, cihazın verimliliğinden şüphe duymaya başlarsınız. Ne kadar enerji, o kadar ısı mı? İşte bu denklem her zaman geçerli olmayabilir. Cihazın enerji ayarlarını kontrol etmek gerekebilir. Enerji ayarlarıyla oynarken dikkatli olun, aksi takdirde cihazın ömrünü kısaltabilirsiniz.
Son olarak, odaların yalıtımı da büyük önem taşıyor. Isı pompasının performansını artırmak için, odaların izolasyonu iyi yapılmalı. "Nasılsa ısı pompası var" deyip izolasyonu es geçmek, yapılan en büyük hatalardan biri. İzolasyon, ısı kaybını önler ve cihazın daha verimli çalışmasına olanak tanır. Eğer bu konuda bir şüpheniz varsa, bir uzmana danışmak en iyisi olacaktır.