Sirkülasyon Pompası Neden Sürekli Çalışır?

Mühendis04Mühendis04 doğrulanmış bir üyedir.

Denetimci
Denetimci
Kayıtlı Kullanıcı
fal_6a8aeea047f2b.jpg

Sabahın ayazında, sıcacık yatağınızdan kalkıp da ayaklarınızı yere bastığınızda o buz gibi serinliği hissetmek... İşte o an, insanın içini bir ürperti sarar, değil mi? Hele bir de kalorifer petekleri buz gibi duruyorsa, vay halinize. İşte tam da o noktada, evinizin kalbi sayılan kombinin içindeki o küçük dev, sirkülasyon pompası aklınıza düşer. Acaba neden durmuyor bu meret, neden sürekli çalışıyor? İnsanın aklına bin bir türlü senaryo gelir vallahi...

Bir düşünün, kışın ortasında evinizde cayır cayır yanan bir şömine gibi çalışması gereken bir sistem, neden durmadan vızıldayıp durur? Sanki bütün kış boyunca hiç durmayacakmış gibi... Bu durum, ev sahipleri için bazen gerçekten kafa karıştırıcı bir hal alabiliyor. "Acaba bir arıza mı var?", "Elektrik faturası ne kadar gelecek şimdi?" gibi sorular beyninizi kemirmeye başlar, haklısınız. İnsan tabii ki endişelenir böyle durumlarda, hele de bilmediği bir konuysa...

Aslında bu durumun ardında yatan birkaç farklı sebep olabilir. Bazen öyle basit bir ayar hatası çıkar ki altından, dersiniz ki "Ya ben bunu nasıl düşünemedim?". Bazen de işin içinde daha karmaşık teknik detaylar yatar. Sanki bir dedektif gibi, adım adım ipuçlarını takip etmek gerekir bu gibi durumlarda. Her evin sistemi, her kombi farklı bir hikaye anlatır çünkü...

Mesela, bazen kombinin kontrol panelindeki bir ayar, sirkülasyon pompasının sürekli çalışmasına neden olabilir. Hani şu "sürekli çalışma" modu falan olur ya, işte o durumlardan biri. Sanki siz ona "Durma, çalışmaya devam et!" demişsiniz gibi... Ya da belki de termostatın ayarı çok yüksekte kalmıştır ve kombi, evin asla o sıcaklığa ulaşamayacağını düşündüğü için pompayı durmadan çalıştırıyordur. Sanki o da sizin gibi, "Acaba daha sıcak olur mu?" diye umut ediyordur...

Bir de işin teknik boyutu var tabii. Bazen sistemdeki bir sensör arızası, pompanın durmadan çalışmasına sebep olabilir. Yani sensör, suyun sıcaklığını doğru okuyamaz ve kombiye sürekli olarak "Daha çok ısıt!" sinyali gönderir. Zavallı pompa da ne yapsın, emir kulu misali durmadan döner durur. Sanki kendi kendine, "Ben ne zaman duracağım abi?" diye soruyordur...

Veya sistemdeki su basıncı düşükse, kombi bunu bir sorun olarak algılar ve pompayı daha fazla çalıştırarak durumu dengelemeye çalışabilir. Hani bir musluktan su az akınca, pompaya daha çok yük biner ya, işte öyle bir durum. Sanki kombi de "Ben bu işi halletmeliyim!" diye bir misyon edinmiş gibi... Bu gibi durumlar, gerçekten de insanın kafasını karıştırır, değil mi? Ama merak etmeyin, her sorunun bir çözümü vardır, yeter ki doğru yerden bakalım.

Geri