Geçenlerde başıma gelen bir olayı anlatmak istiyorum, belki sizin de başınıza gelmiştir veya gelecektir, kim bilir... Hani o soğuk kış günlerinde sıcacık evinizin keyfini sürerken, birden o lanet olası "E5" hatası beliriverir ya termodinamik ısı pompanızın ekranında, işte tam da öyle bir an yaşadım ben de. Vallahi billahi ne yapacağımı şaşırdım o an.
Sabahın köründe, daha güneş bile tam doğmamışken, evde bir tuhaflık hissettim. Normalde o mis gibi ısıyı veren cihazdan tık yoktu. Bir baktım ekrana, kırmızı bir ışık yanıp sönüyor, yanında da kocaman harflerle "E5"... E şimdi ne olacak? Dışarısı buz gibi, ev de yavaş yavaş soğumaya başlamış, insanın içini bir sıkıntı kaplıyor hemen.
Önce bir panikledim tabii, hemen kullanım kılavuzunu aradım. Nerede o kadar belge arasında bulacaksın ki şimdi onu? Neyse ki bizimkisi biraz teknolojiye meraklı, hemen internete sarıldı. "Termodinamik ısı pompası E5 hatası" yazınca bir sürü sonuç çıktı karşıma. Ama çoğu teknik terimlerle dolu, insanın kafası allak bullak oluyor okurken...
Biraz araştırınca anladım ki bu E5 hatası genellikle su basıncıyla ilgili bir durummuş. Hani o kombinin su basıncını kontrol ettiğimiz gibi, ısı pompasının da belli bir basınçta çalışması gerekiyormuş. Eğer basınç düşerse, cihaz kendini korumaya alıp bu hatayı veriyormuş. Mantıklı aslında, değil mi? Boşuna çalışıp daha büyük bir arızaya yol açmaktansa, uyarı veriyor.
Peki şimdi ne yapacaktım? Servisi mi arayacaktım hemen? İçimden bir ses "Dur bakalım, belki kendin halledebilirsin" dedi. Sonuçta basit bir basınç ayarlama işlemiyse, neden olmasın ki? Biraz daha okudum, kullanıcı deneyimlerine baktım. Çoğu kişi basınç ayarını kendisinin yaptığını yazmış.
Neyse, cihazın altındaki vanaları buldum. Hani o mavi ya da siyah renkli küçük vanalar olur ya, işte onlardan. Birini yavaşça açtım. Gözüm de sürekli ekranda, basınç göstergesinde. Basınç yavaş yavaş yükselmeye başladı, tam o ideal aralığa gelince (genelde 1.5 bar civarı oluyor), vanayı kapattım. Heyecanla bekliyorum...
Biraz bekledim, sanki bir dakikalar geçmiş gibi hissettim, ama aslında belki sadece saniyelerdi. Ve bir de ne göreyim? O lanet olası E5 hatası gitmiş! Ekran normale dönmüş, cihazın o tanıdık uğultusu geri gelmiş... O anki rahatlama hissini anlatamam size, sanki büyük bir yük kalktı omuzlarımdan. Vallahi insan kendi elinden gelince daha bir mutlu oluyor.
Tabii bu her zaman böyle basit bir çözüm olmayabilir, bunu da unutmamak lazım. Bazen gerçekten daha ciddi bir arıza olabilir ve o zaman kesinlikle uzman bir servisten yardım almak şart. Ama benim gibi basit bir basınç düşüşü yaşadıysanız, belki de bir denemeye değer, ne dersiniz? En azından bir telefonla servisi bekleme derdinden kurtulmuş olursunuz...