Vaillant Isı Pompası Sesli Çalışıyor Ne Yapılmalı?
Yahu şu ısı pompaları var ya, gerçekten evimizin konforunu arşa çıkaran harika cihazlar. Ama gel gör ki, bazen insanı canından bezdiren durumlar da olabiliyor. Özellikle de o sessiz sedasız çalışması gereken alet, birdenbire traktör gibi sesler çıkarmaya başlayınca... İşte o an, insanın aklında bin bir türlü soru dönmeye başlıyor: "Acaba bozuldu mu?", "Servis mi çağırmam lazım?", "Yoksa ben mi bir şeyi yanlış yapıyorum?" Vallahi billahi, bu soruların cevabını arayan o kadar çok insanla karşılaştım ki yıllar içinde... Hani dersin ki, "Abi, sen ne anlarsın ısı pompasından?" Ama inan ki, bu tür şikayetler o kadar yaygın ki, zamanla bir nevi uzmanlık alanı haline geldi bu sessizlik arayışı.
Şimdi gelelim bu sesli çalışma meselesinin kökenine... Isı pompası dediğin, doğası gereği belirli bir miktar ses çıkarır. Kompresörün çalışması, fanın dönmesi, soğutucu akışkanın borularda dolaşması... Bunların hepsi normal. Ama normalin üzerinde bir ses varsa, işte o zaman durup düşünmek lazım. Mesela, ilk kurulumda her şey pürüzsüzken, aylar sonra birden bire gürültü artışı yaşanıyorsa... Ya da daha önce duymadığınız, sanki bir yerlerden sürtünme sesi geliyormuş gibi bir uğultu yükseliyorsa... Bu durum, bazen basit bir ayar meselesi olabilirken, bazen de daha ciddi bir sorunun habercisi olabilir. Hani dersin ki, "Abi, ben anlamam bu işlerden..." Ama merak etme, adım adım gideceğiz, sanki karşılıklı kahve içiyormuşuz gibi anlatacağım her şeyi.
Peki, bu sesin kaynağını nasıl tespit edeceğiz? İşte bu, biraz dedektiflik işi gerektiriyor. Önce bir dinle bakalım, ses nereden geliyor? Dış üniteden mi, iç üniteden mi? Yoksa tesisattan mı yankılanıyor? Bazen dış ünitenin fan kanatlarına takılan bir yaprak, küçük bir dal parçası bile o kadar rahatsız edici bir ses çıkarabilir ki... Ya da ünitenin montajında kullanılan bir vidanın gevşemesi, titreşimin artmasına ve dolayısıyla gürültünün yükselmesine neden olabilir. Hani bir ara benim de başıma gelmişti, dış ünitenin altındaki kauçuk takozlardan biri yerinden oynamış, bütün evin duvarları sanki davul gibi titriyordu... O yüzden, basit şeyleri gözden kaçırmamak lazım, abi.
İç üniteden gelen sesler ise genellikle daha farklı bir karakterde olur. Bazen, soğutucu akışkanın dolaşımından kaynaklanan hafif bir hışırtı, "su sesi" gibi bir şey duyabilirsin. Bu, genellikle normaldir. Ama bu sesler birdenbire şiddetlenir, sanki borulardan su değil de çakıl taşı geçiyormuş gibi gelmeye başlarsa... İşte o zaman bir yerlerde hava sıkışması veya akışkan basıncında bir sorun olabileceği akla gelir. Bir de, iç ünitedeki fanın motorunda zamanla oluşan aşınmalar veya toz birikintileri de gürültüye sebep olabilir. Hani dersin ki, "Bu kadar detayına girmeye gerek var mı?" Ama inan ki, bu detaylar bazen sorunun kökenini bulmakta altın değerinde olabiliyor.
Şimdi gelelim ne yapılması gerektiğine... İlk olarak, panik yapma. Panik, en kötü danışmandır. Cihazın kullanım kılavuzunu bir karıştır. Bazen, cihazın belirli çalışma modlarında daha yüksek ses seviyelerinde çalışabileceği belirtilir. Mesela, defrost (buz çözme) moduna geçtiğinde, dış üniteden çıkan sesin artması gayet doğaldır. Bu bir arıza değil, işleyişin bir parçasıdır. Ama eğer kılavuzda belirtilenin çok üzerinde bir ses varsa, o zaman başka bir durum söz konusudur. Hani bir de şu var, cihazın etrafında herhangi bir engel olup olmadığını kontrol et. Bazen, dış ünitenin önüne konulan bir saksı bile hava akışını engelleyip fanın daha fazla zorlanmasına ve dolayısıyla daha sesli çalışmasına neden olabilir, ne dersin?
Eğer bu basit kontrollerden sonra da ses kesilmiyorsa, işte o zaman biraz daha teknik konulara girmek gerekebilir. Mesela, dış ünitenin montaj ayaklarının zemine tam olarak oturduğundan emin ol. Gevşek bir bağlantı, titreşimi artırır. Hani dersin ki, "Benim elimden bu tür işler gelmez..." Ama bazen, basit bir anahtar yardımıyla sıkılacak bir somun bile bütün sorunu çözebilir. Ayrıca, dış ünitenin etrafındaki panellerin de tam olarak yerine oturduğundan emin ol. Gevşek bir panel, rüzgarda veya cihazın titreşimiyle ses çıkarabilir. Ya da iç ünitenin filtrelerini kontrol et. Tıkanmış filtreler, hava akışını engeller ve fanın daha fazla güç harcamasına neden olur, bu da doğal olarak ses seviyesini artırır, abi.
Peki, tüm bunları yaptın, ama hala o rahatsız edici ses devam ediyor... İşte o zaman, artık profesyonel yardım alma zamanı gelmiş demektir. Vaillant ısı pompaları, karmaşık sistemlerdir ve her arızayı kendin gidermeye çalışmak, bazen daha büyük sorunlara yol açabilir. Özellikle kompresör veya soğutucu akışkanla ilgili bir sorun varsa, bu işi kesinlikle uzmanına bırakmak gerekir. Hani bir ara benim de başıma gelmişti, kendi başıma halletmeye çalıştım, ama sonunda daha büyük bir masraf çıktı karşıma... O yüzden, "Benim elimden bu iş gelir" demeden önce iki kere düşünmekte fayda var. Yetkili bir servis, gerekli ölçümleri yapacak, sorunun kaynağını doğru tespit edecek ve en uygun çözümü sunacaktır. Unutma ki, düzenli bakım da bu tür sorunların önüne geçmenin en etkili yollarından biridir. Hani araba gibi düşün, bakımsız araba yolda bırakır insanı... İşte bu ısı pompaları da öyle, bakımı aksatmamak lazım.